Ravinto unen ystävänä

Ravinto unen ystävänä ja vihamiehenä – Mitä syödä ja välttää ennen nukkumaanmenoa

Oletko koskaan miettinyt, mitä syöt ennen nukkumaanmenoa. Tai tiedätkö, miten ajoittaa illallisesi, jotta saat unestasi parhaan irti. Uni ja ravinto kulkevat käsi kädessä, oikeanlainen ruokavalio ja aterioiden ajoitus voivat olla avain terveelliseen uneen. Tässä artikkelissa syvennymme siihen, mitä kannattaa syödä ja välttää ennen nukkumaanmenoa, jotta voit nauttia mahdollisimman levollisista ja virkistävistä yöunista.

Näin ravitset nukkumattia:

1. Pähkinät ja siemenet

Ennen nukkumaanmenoa nautitut pähkinät ja siemenet ovat täydellinen iltapala. Ne sisältävät tryptofaania, aminohappoa, joka muuttuu ensin serotoniiniksi ja sitten melatoniiniksi – unihormoniksi.

2. Banaani

Banaani on luonnollinen unilääke. Banaanissa on niin ikään runsaasti tryptofaania. Banaanissa on lisäksi magnesiumia, joka auttaa rentouttamaan lihaksia ja valmistautumaan uneen.

3. Täysjyväviljat

Täysjyväviljat, kuten täysjyväleipä tai kaura, sisältävät B-vitamiineja ja magnesiumia, jotka voivat auttaa rentoutumaan ja edistämään hyvää unta. Kaurapuuro on lisäksi kuin pehmeä patja vatsallesi, helposti sulavaa.

Lue myös: Superfoodit ja naisen hyvinvointi – Miksi superfoodeja kannattaa sisällyttää ruokavalioon

Vältä näitä unenvarkaita:

1. Kofeiini

Vältä kofeiinipitoisia juomia, kuten kahvia, teetä, kolajuomia ja tummaa suklaata, muutama tunti ennen nukkumaanmenoa. Kofeiini stimuloi keskushermostoa ja voi pitkittyneesti vaikuttaa elimistössä, estäen rentoutumista ja hidastaen unen tuloa. Kofeiini vaikuttaa kuitenkin yksilöllisesti. Tunnet varmasti itse, kuulutko kofeiiniherkkiin vai siedätkö kofeiinia keskimääräistä paremmin, ja voit sen mukaan säännöstellä kofeiininsaantiasi päivän mittaan. Yleisohjeeksi voidaan antaa, että vältä kofeiinipitoisia juomia vähintään neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa.

2. Rasvaiset ja raskaat ateriat

Suuret ja rasvaiset ateriat voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja närästystä, mikä vaikeuttaa nukahtamista. Rasvaisen ruoan on todettu heikentävän unen laatua. Rasvainen ruoka sulaa hitaasti ja istuu vatsassa kuin yövartija estäen sinua vaipumasta syvään uneen. Kevennä aterioita iltaa kohden ja yritä välttää raskaita ruokia vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos et voi vastustaa iltanälkää, valitse kevyitä ja helposti sulavia iltapaloja kuten puuroa, jogurttia, hedelmiä, marjoja tai pähkinöitä.

3. Sokeripommit

Sokeriset herkut ja makeat juomat voivat nostaa verensokeritasoja ja aiheuttaa energiapiikin juuri ennen nukkumaanmenoa. Vältä makeiden herkkujen syömistä myöhään illalla, sillä se voi aiheuttaa verensokerin heilahteluita ja herättää sinut vielä keskellä yötä.

Lue myös: Naisen hormonitasapaino ja ruokavalio – Vinkkejä hormonitasapainoiseen elämään

Vinkit ruokavalion ja unen parempaan liittoon

Ajoitus on kaikki kaikessa: Nauti päivällinen muutama tunti ennen nukkumaanmenoa ja pidä iltapala kevyenä, mutta ravitsevana. Vältä raskaita ja rasvaisia aterioita illansuussa.

Juuri oikea nesteiden määrä: Vältä suuria määriä nesteitä juuri ennen nukkumaanmenoa välttääksesi herätykset ja yölliset vessakäynnit. Myös kofeiinipitoisia ja alkoholia sisältäviä juomia kannattaa välttää, jos toivoo laadukasta unta.

Syö kohtuudella: Pieni määrä hiilihydraattipitoista ruokaa voi olla hyvä valinta ennen yöunta, sillä nälkäkin saattaa valvottaa, mutta vältä suuria annoksia ja liiallista syömistä. Iltapala kannattaa koostaa unta tukevista ruoka-aineista kuten puurosta, hedelmistä tai pähkinöitä.

Oikea ravitsemus voi olla avain parempaan uneen. Kokeile näitä vinkkejä, kuuntele kehoasi ja tee muutoksia ruokavalioosi tarpeittesi mukaan. Mitä paremmin nukut, sitä paremmin voit herätä seuraavaan päivään!

Lue myös: Avaimet hyvään ja terveelliseen uneen – Miten nukkua paremmin